Τrimurti Υoga Center

SPINNER_LOADING_ALT

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΑ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ (Σ. ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑ ΣΑΡΑΣΟΥΑΤΙ)

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’όψη μας σχετικά με την ανατροφή των παιδιών μας είναιδυστυχώς δυσάρεστος.

Δεν επιτρέπεται στα παιδιά να είναι ελεύθερα. Είναι περιορισμένα και βρίσκονται διαρκώς κάτω από έλεγχο.

Σπρώχνονται στο να υιοθετήσουν κώδικες συμπεριφοράς οι οποίοι έρχονται ενάντια στη φύση τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ρίχνουμε τη σκιά της προσωπικότητάς μας επάνω στα παιδιά. Έχουμε μια εικόνα του εαυτού μας και τα παιδιά μας έχουν τη δική τους.

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, είναι αβοήθητα και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δεχτούν αυτή τη σκιά μέσα στο μυαλό τους, αλλά όταν μεγαλώσουν επαναστατούν εναντίον της.

Στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν επαναστατούν ενάντια στους γονείς. Είναι η δομή η οποία έχει τυπωθεί στο μυαλό τους (με την οποία επαναστατούν).

Αν στο δωμάτιό σας έχετε περιττά έπιπλα φροντίζετε και τα πετάτε, όχι γιατί δεν σας αρέσει η κατασκευή τους αλλά γιατί παρεμποδίζουν στην αρμονία του δωματίου.

Παρομοίως, τα παιδιά δεν θέλουν αυτές τις εντυπώσεις. Θέλουν να είναι ελεύθερα από αυτές, να μπορούν να είναι σε θέση να σκέφτονται, να πράττουν και να διαλέγουν σύμφωνα με τη δική τους φύση.

Έπειτα και οι γονείς οι ίδιοι, είναι απλοί άνθρωποι. Δεν είναι όλοι γιόγκι, ή γκούρου, ή υποδειγματικοί άνθρωποι.

Οι γονείς μαλώνουν τα παιδιά γιατί αυτός είναι ένας συναισθηματικός παράγοντας που δεν μπορεί πάντα να τεθεί υπό έλεγχο.

Είναι ικανοποιημένοι ή όχι μαζί τους γιατί αυτό είναι στη φύση των γονιών και επειδή δεν γνωρίζουν ότι αυτό θα επηρεάσει το μυαλό του παιδιού.

Τι μπορεί να γίνει για τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση; Μέσα από την πρακτική του άνταρ μόν οι εντυπώσεις οι οποίες είναι θαμμένες μέσα στο μυαλό των παιδιών χρει-

άζεται να εξαλειφθούν.

Στα παιδιά πρέπει να επιτρέπεται να οραματίζονται, να φαντάζονται, να λειτουργούν το μυαλό τους με απόλυτη ελευθερία, αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουν συνειδητά τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό τους. Δεν πρέπει να κάνουν μόνα τους την πρακτική αυτή, ούτε πρέπει να ασκηθούν σε αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να εφαρμόσουν την τεχνική μόνο με τη βοήθειά σας και για μικρό χρονικό διάστημα.

Τότε σταδιακά, βήμα-βήμα, θα βγάλουν τις εντυπώσεις από το μυαλό τους που δεν θέλουν ή που δεν χρειάζονται.

Οι γονείς είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στο μυαλό των παιδιών τους, αλλά είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού να φύγουν από αυτό.

Όσο οι γονείς κυριαρχούν στο μυαλό των παιδιών, αυτά δεν θα μπορούν σε καμιά περίπτωση να αναπτυχθούν. Η γονική φροντίδα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου.

Φυσικά, οι γονείς πρέπει και οφείλουν να φροντίζουν τα παιδιά τους. Δεν μπορούν απλά να τα πετάξουν έξω, ή να παραμένουν ήσυχοι και να τα αγνοούν. Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή όπου χρειάζεται να γίνει ένα ολοκληρωτικό καθάρισμα στον εγκέφαλο των παιδιών, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πρακτική του άνταρ μον.

Απόσπασμα από: © 2007, Bihar School of Yoga, αρχική έκδοση

“Yoga Education for Children”, Swami Satyananda Saraswati

Τόμος I, σελίδες 19-20.Ω