Τrimurti Υoga Center

SPINNER_LOADING_ALT

Τι Είναι η Πραναγιάμα

Πράνα σημαίνει ζωτική ενέργεια και γιάμα έλεγχος.

Η Πραναγιάμα είναι η γιογκική πρακτική της αναπνοής και μας μαθαίνει πώς να ελέγχουμε την αναπνοή και την  (πράνα) ενέργεια, η οποία είναι η ζωτική δύναμη,

η ζωτική ενέργεια που κρατάει τα πάντα στη ζωή. Κάνουμε Πραναγιάμα για να φέρουμε φρέσκο αέρα, γεμάτο ενέργεια στους πνεύμονες και για να διώξουμε τον παλιό ακίνητο αέρα.

Αυτό δεν γίνεται όταν αναπνέουμε  όπως συνήθως, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ειδικές ασκήσεις αναπνοής που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

Το άλλο σπουδαίο πράγμα που κάνει η Πραναγιάμα είναι ότι μας βοηθάει να έχουμε έλεγχο πάνω στη ροή της πράνα σε όλο το σώμα.

Η πράνα έχει στενή σχέση με τον αέρα που αναπνέουμε, όμως δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η πράνα είναι πιο λεπτή από τον αέρα και είναι η ενέργεια που βρίσκεται μέσα στο κάθε τι στο σύμπαν.

Μαθαίνοντας την Πραναγιάμα καθαρίζουμε και γεμίζουμε με ενέργεια όλο το σώμα.

Ο τρόπος ζωής έχει βαθιά επίδραση στην ενέργεια της ύπαρξής μας.

Οι σωματικές δραστηριότητες όπως η σωματική άσκηση, η εργασία, ο ύπνος, η λήψη τροφής και οι σεξουαλικές σχέσεις επηρεάζουν τη διανομή και τη ροή της ενέργειας στο σώμα.

Λειτουργίες του νου όπως τα συναισθήματα, η σκέψη και η φαντασία επηρεάζουν το ενεργειακό  σώμα ακόμη περισσότερο.

Ατασθαλίες στον τρόπο ζωής, διαιτητικές απροσεξίες και το στρες εξαντλούν και μπλοκάρουν τη ροή της Πράνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτό που πολλές φορές οι άνθρωποι, βιώνουν ως «εξάντληση».

Η εξάντληση της ενέργειας μίας συγκεκριμένης Πράνα οδηγεί στην απονέκρωση των οργάνων και των μελών της περιοχής που διέπει, και τελικά οδηγεί σε ασθένεια ή δυσλειτουργία.

Οι τεχνικές της Πραναγιάμα αντιστρέφουν αυτή τη διαδικασία, ενεργοποιώντας και εξισορροπώντας τις διάφορες ενέργειες  του σώματος.

Οι πρακτικές της Πραναγιάμα εκτελούνται μετά από τις άσανα .